Ciekawy przepis na danie główne.
składniki:
Sos
- 2 kajzerki
- 3/4 szkl. mleka
- 2 ugotowane na twardo żółtka
- pęczek szczypiorku
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki cukru
- łyżka octu winnego
- sól, pieprz
- 80 dag wołowiny
- 2 marchewki
- 2 pory
- pietruszka
- mały seler
- cebula
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- pieprz
- sól
przyrządzanie:
- Mięso gotuj z przyprawami 90 minut. Następnie dodaj obrane warzywa i gotuj przez następne 30 minut.
- Kajzerki namocz w mleku, odciśnij, przetrzyj przez sito. Przez sito przetrzyj również żółtka.
- Dodaj śmietanę, ocet i olej, przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj ze szczypiorkiem.
- Ugotowane mięso pokrój na plastry, obłóż jarzynami i polej sosem.