Szybka, prosta, smaczna! Idealna do obiadu. Pasuje zarówno do mięs, jak i do ryb. Surówka z białej kapusty i marchewki.
składniki:
- ½ główki białej kapusty
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 jabłko
- natka pietruszki
- cukier
- ocet jabłkowy
- sól i pieprz
- olej
przyrządzanie:
- Kapustę bardzo drobno poszatkuj na szatkownicy lub zrób to nożem.
- Kapustę włóż do durszlaka i solidnie dopraw ją solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Następnie posyp ją delikatnie solą i cukrem. Całość wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach do miski.
- Pietruszkę bardzo drobno posiekaj i umieść ją w misce.
- Kapustę bardzo dokładnie odciśnij z soku i razem z cebulą przełóż ją do miski
- Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach do miski.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem, odrobina cukru i octu. Całość skrop lekko olejem i bardzo dokładnie wymieszaj.
- Surówkę odstaw pod przykryciem na 20 minut do lodówki.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem