Lubicie tortille? My też! To świetna alternatywa dla nudnych kanapek, świetna przekąska, a nawet pomysł na obiad! Dziś podrzucamy przepis na tortillę z kurczakiem, ale wzbogaconą dipem z awokado! Ten smak was zaskoczy.
składniki:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka cytryny
- 2 dojrzałe awokado
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
- cebula czerwona
- 5 placków (tortilli)
- sałata
- 250 g żółtego sera
przyrządzanie:
Filety rozbić, doprawić solą i pieprzem. W głębokim talerzu wymieszać składniki marynaty, dodać do niej kurczaka, przykryć folią spożywczą w wstawić do lodówki na minimum 30-40 minut. Przed smażeniem wyciągnąć z lodówki na około 15 minut.
Awokado obrać, skropić sokiem z połowy cytryny, zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić odrobiną soli i pieprzu do smaku.
Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odstawić.
Na rozgrzanej patelni umieścić filety, usmażyć z dodatkiem marynaty. Lekko wystudzić, kurczaka pokroić na cienkie paseczki.
Na placku tortilli rozsmarować 2 łyżki dipu z awokado, położyć liście sałaty, cebulę czerwoną, posypać odrobiną startego sera i ułożyć pokrojone kawałki kurczaka. Zwinąć.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy