Szybka zupa - krem z ciecierzycy. Zdrowo, tanio i smacznie.
składniki:
- 1 cebula
- 1 ziemniak
- 500 ml wywaru
- jedna niepełna szklanka suchej ciecierzycy
- 3 łyżki masła
- 1 por
- pół szklanki mleka
- pół szklanki śmietanki kremówki
przyrządzanie:
- Cieciorkę ugotuj na miękko, a jeśli nie masz czasu użyj tej z puszki. Obierz cebulkę, pora, ziemniaka pokrój wszystko w kostkę. Przygotuj patelnię, roztop masło, podsmaż cebulę.
- Dodaj do cebuli pora, ziemniaka i wszystko podsmażaj około 5 minut.
- Podgrzej bulion, dodaj do niego cieciorkę, przyprawy i wszystkie składniki z patelni. Gotuj około 15 minut.
- Po tym czasie potraktuj całość blenderem, dodaj śmietanę i zagotuj. Zupa jest gotowa.