Uwielbiamy zupy z pęczakiem. Między innymi dlatego, że bardzo szybko i łatwo je przygotować. Jeśli zostaje nam bulion na przykład po rosole, to tylko dosypujemy kaszę, dodajemy ziemniaki. To jedna z prostszych zup!
składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- biała część pora
- kawałek selera
- 1 cebula
- 5 ziemniaków
- 4 łyżki kaszy pęczak
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- natak pietruszki
przyrządzanie:
- Obraną cebulę przypal na palniku, lub przekrój na pól i podsmaż na patelni.
- Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
- Dodaj pęczak i gotuj do czasu aż warzywa będą miękkie.
- Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Posyp posiekaną pietruszką.
uwagi: