Uwielbiamy zupy z pęczakiem. Między innymi dlatego, że bardzo szybko i łatwo je przygotować. Jeśli zostaje nam bulion na przykład po rosole, to tylko dosypujemy kaszę, dodajemy ziemniaki. To jedna z prostszych zup!
 

składniki: 
- 2 marchewki
 - 1 pietruszka
 - biała część pora
 - kawałek selera
 - 1 cebula
 - 5 ziemniaków
 - 4 łyżki kaszy pęczak
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 liść laurowy
 - 2 ziela angielskie
 - natak pietruszki
 
przyrządzanie:
- Obraną cebulę przypal na palniku, lub przekrój na pól i podsmaż na patelni.
 - Warzywa obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
 - Wrzuć do garnka z zimną wodą, dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
 - Dodaj pęczak i gotuj do czasu aż warzywa będą miękkie.
 - Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
 - Posyp posiekaną pietruszką.
 
uwagi: 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














