Szybkie, smaczne i świetnie prezentujące się ciasto. Szarlotka na kruchym cieście z bezą na wierzchu. Pycha!
składniki:
-
- 400 g jabłek
- 340 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 4 żółtka
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 białek
- 200 g cukru
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne, następnie pokrój.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Do miski wsyp mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i solą, całość delikatnie wymieszaj, następnie dodaj żółtka, śmietanę i zimne masło pokrojone w kostkę. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto.
- Część ciasta (około 1/3) owiń folią i włóż do lodówki, pozostałą cześć rozprowadź na dnie wcześniej przygotowanej blaszki.
- Ubij białka ze szczyptą soli, następnie, cały czas miksując stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukru.
- Pokrojone jabłka ułóż grubą warstwą na spodzie ciasta, następnie delikatnie rozsmaruj pianę.
- Wyjmij ciasto z lodówki i pokrusz je na ubitych białkach. Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut.