Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Szybki jabłecznik z BEZĄ!

Szybkie, smaczne i świetnie prezentujące się ciasto. Szarlotka na kruchym cieście z bezą na wierzchu. Pycha!

pie-1063295_640

składniki:

    • 400 g jabłek
    • 340 g mąki
    • 200 g zimnego masła
    • 4 żółtka
    • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 4 białek
    • 200 g cukru
    • szczypta soli

przyrządzanie:

  1. Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne, następnie pokrój.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Do miski wsyp mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i solą, całość delikatnie wymieszaj, następnie dodaj żółtka, śmietanę i zimne masło pokrojone w kostkę. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto.
  4. Część ciasta (około 1/3) owiń folią i włóż do lodówki, pozostałą cześć rozprowadź na dnie wcześniej przygotowanej blaszki.
  5. Ubij białka ze szczyptą soli, następnie, cały czas miksując stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukru.
  6. Pokrojone jabłka ułóż grubą warstwą na spodzie ciasta, następnie delikatnie rozsmaruj pianę.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki i pokrusz je na ubitych białkach. Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut.

 

ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe