Oto pomysł na szybki i zdrowy obiad - kotleciki z mięsa i kaszy jaglanej.
[caption id="attachment_197849" align="aligncenter" width="640"] ????????????????????????????????????[/caption]składniki:
- 350 g mielonego filetu z indyka
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 3 łyżki posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 małe jajko
PRZYPRAWY:
- po 1 łyżeczce kurkumy, suszonego oregano, słodkiej papryki w proszku, po szczypcie ostrej papryki i cynamonu, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
przyrządzanie:
- Kaszę jaglaną wsypać do garnka, wlać 2 x wody co kaszy, czyli 1 szklankę, zagotować, przykryć i gotować przez ok. 9 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Wyłożyć kaszę cienką warstwą na duży talerz lub tacę i ostudzić.
- Zmielone mięso włożyć do miski, dodać kaszę, posiekaną cebulkę, drobno posiekane na desce suszone pomidory, łyżkę oliwy extra vergine lub oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami, natkę pietruszki, sól, pieprz i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać łyżką, następnie dodać jajko i jeszcze raz wymieszać.
- Masę podzielić masę na 8 części i z każdej uformować kotlecika.
- Rozgrzać patelnię z gładką, nieprzywierającą powierzchnią, położyć pierwsze 4 burgery i smażyć przez ok. 4 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kolejne 3 minuty.