Makaron z ciecierzycą w pomidorach to szybki, zdrowy i idealny dla wegetarian pomysł na obiad!
składniki:
- dowolny makaron, np. wstążki, penne albo muszelki, 200g
- puszka gotowanej ciecierzycy
- obrane pomidory z puszki lub 4 świeże
- 2 ząbki czosnku
- 50g ulubionego sera (do starcia lub już startego)
- oliwa z oliwek
- liść laurowy, tymianek
- sól, pieprz
przyrządzanie:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak, aby był al dente. Pamiętaj, aby do wody dodać kilka kropel oliwy z oliwek. Dzięki temu makaron nie będzie się kleił.
2. Rozgrzej oliwę na patelni, po czym dodaj do niej obrany i posiekany czosnek i podsmaż go na złoty kolor.
3. Dodaj pokrojone pomidory, liść laurowy, tymianek oraz przyprawy i gotuj, aż sos zgęstnieje. Można go dodatkowo zagęścić odrobiną wody spod gotującego się makaronu.
4. Ciecierzycę opłucz z zalewy i dodaj do sosu.
5. Gdy makaron będzie już gotowy, odcedź go i również wsyp do sosu.
6. Zamieszaj i podawaj posypane startym serem i udekorowane świeżą kolendrą lub bazylią.