Ryż na mleku, rice pudding czy arroz con leche! Znany na całym świecie deser, przysmak, pomysł na śniadanie. Prosty w przygotowaniu a jaki smakowity!
składniki:
- 600 ml pełnotłustego mleka
- 60g krótkoziarnistego ryzu
- 1 jajko
- szczypta soli
- brązowy cukier do smaku
- ekstrakt waniliowy, cukier lub aromat
- kawałeczek masła dobrej jakości
przyrządzanie:
- Do garnka wlać mleko i wsypać opłukany ryż, doprowadzic do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień, dodać szczypte soli, cukier do smaku i gotować ok. 20 minut, często mieszając. Jajko i 1 łyzkę masy ryżowej zmiksować w misce. Powstała mieszaninę wlać do garnka z ryzem i mlekiem. Gotować ok. 10 minut, często mieszając, aż całość zgęstnieje.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem