Ryż na mleku, rice pudding czy arroz con leche! Znany na całym świecie deser, przysmak, pomysł na śniadanie. Prosty w przygotowaniu a jaki smakowity!
składniki:
- 600 ml pełnotłustego mleka
- 60g krótkoziarnistego ryzu
- 1 jajko
- szczypta soli
- brązowy cukier do smaku
- ekstrakt waniliowy, cukier lub aromat
- kawałeczek masła dobrej jakości
przyrządzanie:
- Do garnka wlać mleko i wsypać opłukany ryż, doprowadzic do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień, dodać szczypte soli, cukier do smaku i gotować ok. 20 minut, często mieszając. Jajko i 1 łyzkę masy ryżowej zmiksować w misce. Powstała mieszaninę wlać do garnka z ryzem i mlekiem. Gotować ok. 10 minut, często mieszając, aż całość zgęstnieje.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















