Mimo, że sezon na truskawki się skończył, do tego ciasta możemy wykorzystać mrożone owoce!
składniki:
- 220g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek ciemnego kakao dobrej jakości
- 250g drobnego cukru
- 80g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- około 200 – 300g truskawek
- bita śmietana
przyrządzanie:
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem i oprósz delikatnie mąką.
- Mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz cukier umieść w dużej misce i wymieszaj dokładnie.
- Jajka roztrzep w oddzielnej miseczce, wymieszaj z przestudzonym masłem oraz wanilią i wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj łyżką do połączenia.
- Dość gęste ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Na wierzchu nałóż bitą śmietanę i poukładaj umyte i odszypułkowane owoce.