Proste, szybkie i rozpływające się w ustach - ciasto pomarańczowe.
składniki:
2 szklanki mąki
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżki naturalnego jogurtu
3 jajka
1/2 szklanki oliwy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki soku z pomarańczy
skórka starta z 2 pomarańczy
dodatkowo:
cukier puder do posypania
przyrządzanie:
1. Do miski przełożyć skórkę z pomarańczy, wsypać cukier i dokładnie wymieszać łyżką.
2. Następnie dodać sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać jogurt, wlać olej, wymieszać. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
3. Na końcu wsypać mąkę, dodać proszek, sodę, sól i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blachy do pieczenia. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 60 minut.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe