Sezonowe ciasto z brzoskwiniami. Smakuje pysznie, jest wilgotne, słodkie. nasz pionierki przepis w nowej odsłonie!
składniki:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- 2 duże jaja w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
- 3/4 brązowego cukru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 brzoskwinie
przyrządzanie:
- PRZYGOTOWUJE DWIE MISKI: do pierwszej wbijam jaja i dodaję mleko. Miksuję.
- do drugiej miski: przesiewam mąkę, dodaję dwa rodzaje cukru, proszek do pieczenia.
- Mokre składniki przelewam do suchych. Miksuję. Stopniowo dodaję olej. Miksuję porządnie do uzyskania bardzo gęstego ciasta.
- teraz natłuszczam formę i posypuje ją mąką. Przelewam ciasto. Na wierzch układam pokrojone owoce.
- Piekę w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Sprawdzam przed wyjęciem, czy patyczek jest “czysty”.