
Ta ciasto po prostu nie może się nie udać, a na dodatek robi się je błyskawicznie.
czas: 15 minut + 40 minut pieczenia
liczba porcji: 12
składniki:
4 - 5 dużych jabłek
4 jajka
1 szkanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
tłuszcz do formy
1 łyżka mąki do wysypania formy
przyrządzanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na niewielkie kawałki (np. najpierw na ósemki, a potem jeszcze na pół w poprzek). Jajka ubić mikserem, dodać cukier, nadal ubijać. Następnie dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cynamon, mąkę i nadal miksować. Na koniec wlać olej i jeszcze chwilę pomiksować. Dodać jabłka, wlać do natluszczonej, posypanej mąką okrągłej formy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
uwagi:
Zamiast jabłek można użyć innych owoców, np. truskawek, malin czy gruszek
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













