Pieczenie pierniczków to wielka przyjemność dla całej rodziny, zwłaszcza dla najmłodszych! Nie wymagają szczególnych umiejętności, z ciastem poradzi sobie nawet kilkulatek, w pieczeniu pomoże mama, a dekorowanie to długie godziny zabawy i niekończące się możliwości ozdabiania! Pyszne, pachnące pierniczki są od razu gotowe do zjedzenia. Z naszym przepisem nie musisz czekać aż zmiękną!
czas:
60 minut
składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- pół kostki roztopionego masła
- 4 łyżki płynnego miodu
- łyżka przyprawy do piernika
- łyżka kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
przyrządzanie:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić jednolite ciasto. Jeśli będzie bardzo klejące dodać odrobinę mąki, ale nie więcej niż 1/3 szklanki. Po wyrobieniu ciasto odstawić do lodówki by odpoczęło, na czas nie krótszy niż 30 minut. Ciasto może leżakować w lodowce do 48 godzin.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 4 mm, wykrawać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy (podczas pieczenia pierniczki urosną).
Piec około 10 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu studzić na kratce. Dekorować po całkowity ostudzeniu.