Szybkie i proste ciasto z gruszką i imbirem.
składniki:
- szklanka mąki
- pół szklanki cukru
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 5 łyżek oleju
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- łyżka imbiru z proszku
- garść orzechów włoskich lub innych
- gruszka duża
przyrządzanie:
- Zmiel orzechy lub pokrój je nożem na malutkie kawałeczki.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej sodę, proszek do pieczenia, imbir mielony
- Jaja rozbij do większej miski, dodaj do nich cukier, olej i miksuj około 7 minut.
- Do tak przygotowanej jajecznej masy powoli, stopniowo dodawaj mąkę z przyprawami, a przy samym końcu kubeczek jogurtu. Miksuj na małych obrotach około 4 minuty.
- Na koniec dodaj zmielone orzechy włoskie.
- Przygotuj sobie formę do pieczenia, o mniejszym rozmiarze. Na jej spodzie ułóż pokrojone gruszki, posyp je nieco cukrem i wylej na to masę.
- Ciasto piecz przez około godzinki w temperaturze 170 stopni.
- Możesz polać polewą czekoladowa jeśli lubisz.