Pyszny makaron w aromatycznym sosie z porami podany z łososiem, pietruszką i parmezanem to nasza dzisiejsza propozycja na obiad we włoskim stylu.
składniki:
- 300 g makaronu tagliatelle
- 100 g wędzonego łososia
- 1 por
- łyżka masła
- 200 ml śmietanki 30%
- parmezan
- sól
- pieprz
- pietruszka do posypania
przyrządzanie:
- Makaron ugotować al dente w osolonym i otłuszczonym nieco wrzątku.
- Por posiekać i i wrzucić na roztopione masło.
- Podsmażyć kilka minut i zalać 1/4 szklanki wody. Dusić do zmięknięcia i wyparowania wody.
- Stopniowo wlewać śmietankę.
- Dodać ser.
- Doprawić.
- Wrzucić kawałki łososia.
- Wymieszać makaron z sosem. Posypać pietruszką.