Pyszne tagliatelle ze szpinakiem. Bardzo pożywne i zdrowe
składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 250 g świeżego szpinaku
- olej do smażenia
- 2 piersi z kurczaka
- 2-3- ząbki czosnku
- 3 plasterki szynki parmeńskiej
- 3/4 szklanki płynnej śmietanki do sosów 18 %
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Makaron ugotuj al dente. W międzyczasie na patelnię wrzuć szpinak, podlej wodą i gotuj, aż zwiędnie, przez około 2-3 minuty. Odsącz na sitku, odciśnij i grubo posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kurczaka na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i lekko zrumień, dodaj szynkę.
- Zmniejsz ogień do minimum, włóż szpinak, aby się podgrzał, wlej śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszaj i podgrzej, nie zagotowując, dopraw solą oraz pieprzem.
- Makaron odcedź, włóż z powrotem do garnka, wlej sos z kurczakiem i szpinakiem.