Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Tajemnica produkcji żelków Haribo

Czy wiesz jak powstają żelki Haribo? Na wstępie tworzony jest projekt kształtu żelka. Jeżeli chcesz wiedzieć co dzieje się dalej to zajrzyj do artykułu.

Czy biorąc do ręki torebkę żelków HARIBO zastanawiacie się, skąd się wzięły w niej te wszystkie pyszności? Jeśli tak, to zdradzimy Wam tajemnicę produkcji żelków.

Wszystko zaczyna się od projektu. Czy to będzie kształt misia, dżdżownicy czy butelki z colą, każdy żelek HARIBO powstaje najpierw jako szkic na papierze. Odręczny rysunek jest skanowany do komputera, a program graficzny tworzy z niego dokładny trójwymiarowy obraz. Dane z rysunku technicznego przekształcane są za pomocą frezarki w gipsowy model, na którym ręcznie dopracowuje się najdrobniejsze szczegóły. Tak stworzony ostateczny kształt żelka służy jako wzór dla tysięcy stempli w matrycy. Maszyna wyciska stemple do tac ze skrobią kukurydzianą, tworząc w ten sposób formy do żelków. W studiu projektowym HARIBO stale trwają prace nad nowymi pomysłami – wychodząc naprzeciw nowym trendom, co roku wprowadzanych jest na rynek od 10 do 15 nowości produktowych.

Twórcy żelków HARIBO nie zdradzają dokładnych proporcji składników i magicznego know-how, w których tkwi sekret pysznego smaku żelków, ale podstawowymi składnikami są zawsze: syrop glukozowy (dzięki któremu są przezroczyste), cukier i dekstroza (która nadaje im słodki smak) oraz żelatyna (która sprawia, że stają się ciągnące i sprężyste).

W produkcji owocowych żelków firma HARIBO stosuje żelatynę wieprzową, która jest całkowicie wolna od szkodliwych prionów. Przy wytwarzaniu produktów HARIBO wykorzystywane są również składniki roślinne, takie jak skrobia i agar – rodzaj tropikalnej algi, dzięki czemu mogą cieszyć się nimi również wegetarianie. Receptury produktów są stale doskonalone: cukier zastępowany jest fruktozą i cukrem owocowym z drzewa karobowego, a skład Złotych Misiów z Sokiem zawiera o 22% więcej naturalnych soków owocowych. Produkty HARIBO zawdzięczają swoje piękne kolory tylko naturalnym składnikom, takim jak np: antocjany, chlorofile i węgiel roślinny. Niezbędna paleta barw otrzymywana jest również z wyciągów np. z czerwonej i czarnej porzeczki, pomarańczy, cytryny, czarnego bzu, aronii, winogron, passiflory, mango, kiwi, a nawet marchwi, szpinaku i pokrzywy.

Podstawowe składniki owocowych żelków są podgrzewane i mieszane do uzyskania jednolitej gęstej masy. Przygotowana mieszanka jest następnie łączona z oddzielnie przygotowanymi naturalnymi aromatami i barwnikami. Na końcu dodawana jest skrobia, olej roślinny i kwas cytrynowy.

Pierwsza partia żelków jest zawsze produkowana ręcznie, aby wyeliminować ewentualne nieprawidłowości. Maszynowa produkcja żelków polega na wyciskaniu przez dozownik mieszanki do form. Przez następne 5 dni gotowe żelki schną na tacach ze skrobią kukurydzianą. Po wyschnięciu oddziela się gotowy produkt od skrobi, która jest ponownie wykorzystywana w procesie produkcyjnym. Żelki oczyszcza się powietrzem z resztek skrobi i powleka woskiem pszczelim i woskiem carnauba, aby nadać im połysk i zapobiec sklejaniu się ze sobą.

Firma HARIBO dba, aby oferowane przez nią słodycze były najwyższej jakości, dlatego nad całym procesem produkcji czuwają specjaliści. Prowadzą oni regularne badania laboratoryjne stosowanych surowców. Zaawansowany technologicznie proces produkcji jest zamknięty, co gwarantuje całkowitą sterylność produktów HARIBO. Najwyższa jakość żelków, pianek i gum rozpuszczalnych potwierdzona jest obowiązującymi w Polsce i na całym świecie certyfikatami jakości i bezpieczeństwa. HARIBO stosuje system kontroli bezpieczeństwa żywności HACCAP i spełnia standardy ISO 9001, International Food Standard (IFS) oraz British Retail Consortium (BRC).

Na koniec żelki są automatycznie ważone i pakowane, a później rozsyłane po całym świecie. Codziennie w 18 fabrykach HARIBO produkuje się ponad 80 milionów Złotych Misiów.