Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tajlandia – kraj tysiąca smaków

Królestwo Tajlandii to nie tylko raj na ziemi, ale również niebo w gębie. Bogactwo owoców, warzyw, różnorodność przypraw, ich niespotykana kolorystyka i aromat sprawiają, że kuchnia tajska nie ma sobie równych. W Tajlandii posiłki stanowią centralną część wszelkich spotkań towarzyskich. Oznacza to, iż jedzenie staje się często okazją społeczną samą w sobie lub powodem do świętowania. Wynika to częściowo ze względu na przyjazną naturę mieszkańców tej krainy. Krótka charakterystyka tajskich smaków Smaki współczesnej Tajlandii sięgają dalekiej przeszłości. Już w XIII wieku Tajowie ustalili co powinno być uważane za serce ich kuchni: różnego rodzaju mięsa i owoce morza w połączeniu z lokalnymi warzywami, ziołami oraz przyprawami. Później, dzięki wpływom chińskim, w Tajlandii pojawił się makaron wraz z najważniejszym narzędziem do gotowania – stalowym wokiem. Charakterystyczne w tajskiej kuchni, głównie za sprawą wpływów indyjskich, jest zielone, żółte oraz czerwone curry. Jednakże, jest to niemożliwe by pomylić tajskie curry z indyjskim. Chociaż tajskie curry zawiera wiele indyjskich przypraw w swoich pastach to nadal utrzymuje swój niepowtarzalny smak za sprawą miejscowych przypraw i składników, takich jak: tajska świeża bazylia, trawa cytrynowa oraz galangal ( tajski imbir). Innym czynnikiem, który wpłynął na smaki i aromaty tajskiej kuchni są oddziaływania krajów sąsiadujących, bądź położonych blisko Tajlandii, takich jak: Wietnam, Kambodża Indonezja, Laos, Birma i Malezja. Takie obfite i rozległe wpływy tworzą złożony smak dzisiejszej Tajlandii – jednej z najszybciej rozwijających się i najbardziej popularnych kuchni świata. Sposób konsumowania W większości krajów posiłek w restauracji składa się z przystawki, dania głównego i deseru, zamawianego indywidualnie. W Tajlandii nie ma czegoś takiego jak starter, nie istnieje też danie należące wyłącznie dla jednej osoby. Zgodnie z ogólną zasadą każdy zamawia taką samą liczbę dań i potrawy konsumowane są wspólnie. Tajowie wierzą, że jedzenie samemu przynosi pecha. Z tego powodu lepiej wybrać się na posiłek z kilkoma gośćmi, niżeli z jedną lub dwiema osobami. Wyrzucanie resztek w Tajlandii jest również niemile widziane. Według wierzeń, może to rozzłościć tajską boginię ryżu, która czuwa nad tym aby nie zapanował powszechny głód w kraju. Typowy tajski posiłek składa się z czterech głównych przypraw: słonej, słodkiej, kwaśnej i ostrej. W rzeczywistości tajskie dania nie są satysfakcjonujące dopóki nie łączą tych czterech podstawowych smaków. Kiedy jedzą poza domem, Tajowie zamawiają najczęściej różnorodne rodzaje mięs i ryb, warzywa, dania z makaronem i ewentualnie również zupy. Deser najczęściej składa się ze świeżych owoców, takich jak ananas lub coś bardziej egzotycznego, na przykład kolorowe ciastka ryżowe (smak zależny od regionów). Wprawdzie dawno temu Chińczycy wprowadzili w Tajlandii jedzenie pałeczkami, lecz dziś większość Tajów używa zwykłych sztućców, choć na swój specyficzny sposób. Tajskie sztućce składają się głównie z widelca oraz dużej łyżki. Łyżka trzymana jest w prawej dłoni i zastępuje nóż. Podczas jedzenia Tajowie nie łączą dań, lecz spożywają jedno po drugim po kolei, wraz z kopcem tajskiego ryżu, pachnącym zawsze gdzieś na boku. Miski w Tajlandii są spożywane tylko i wyłącznie do zup a nie do dań z ryżem tak jak w przypadku Chin. Formalna prezentacja żywności jest kolejnym ważnym aspektem tajskiej kultury. Tajska prezentacja jedzenia jest najbardziej wykwintnym sposobem podawania potraw na całym świecie. Talerze zdobią rzeźbione w kwiaty oraz inne elementy piękna warzywa i owoce. Do takiego dzieła używa się ostrego noża zanurzonego w lodowatej wodzie (lodowata woda zapobiega przebarwieniu warzyw). Słynna zupa Jedną z najbardziej znanych tajskich potraw na świecie jest zupa Tom Yum , zwana również zupą z trawy cytrynowej. Każdy kto odwiedził Tajlandię przyzna, iż jest ona wręcz symbolem tej krainy. Najczęściej podawana w formie ‘hot pot’ (na ogniu pod garnkiem). Istnieje wiele wersji Tom Yum, jednak najbardziej popularna jest zupa z krewetkami, zwana Tom Yum Kung (goong po tajsku oznacza krewetkę). Istnieje również wersja z kurczakiem, zwana Tom Yum Kai.