Kilka powszechnie dostępnych składników plus dwa, po które wybrać się musimy na stanowisko z produktami orientalnymi da nam przepyszną sałatkę
przepis z kuchni: tajskiej
czas: 45 minut
liczba porcji: 2
składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
10-12 listków świeżej mięty
jedna czerwona cebula
jedno suszona czerwona papryczka chili
sok z ćwiartki limonki
łyżka sosu rybnego
garść suszonych krewetek
przyrządzanie:
Bakłażany obrać ze skóry, ugrillować w piekarniku. Po przestudzeniu pokroić w kostkę, ułożyć na talerzu. Posypać posiekaną drobno miętą, a następnie równie drobno pokrojoną cebulą. Przyprawić posiekaną papryką chili, sokiem z limonki i sosem rybnym. Posypać suszonymi krewetkami.
uwagi:
Ze względu na wyraźne słone i kwaśne nuty smakowe sałatka doskonale nadaje się na przystawkę.