
Doskonale znane składniki nabierają zupełnie nowego, bardzo oryginalnego smaku dzięki dodatkowi orientalnych przypraw
przepis z kuchni: tajskiej
czas: 10 minut + 90 minut
liczba porcji: 2
składniki:
1 duży ogórek
mała czerwona cebula
ząbek czosnku
pół łyżeczki pasty chilli
2 łyżeczki tajskiego sosu rybnego
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżeczka oleju sezamowego
sól, pieprz
przyrządzanie:
Ogórek umyć, bez obieranie ze skórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać łyżeczką soli i umieścić na sitku. Pozostawić na 20 minut do odcieknięcia.
Połączyć z drobno posiekaną cebulą. Przełożyć do miski. Posiekany czosnek połączyć z pozostałymi składnikami. Sosem polać sałatkę. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.