Ta wyrazista i aksamitna zupa podbije wasze serce. Tajska zupa kokosowa - oto najlepszy przepis!
składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 1 łodyga trawy cytrynowej, drobno posiekana
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 l bulionu drobiowego
- 3 puszki (po 400 ml) mleka kokosowego
- 225 g świeżych grzybów shitake
- 2 łyżki świeżego soku z limonki
- 1 szczypta soli do smaku
- 10 g posiekanej świeżej kolendry
przyrządzanie:
1. W garnku na średnim ogniu rozgrzej olej.
2. Dodaj imbir, trawę cytrynową i pastę curry, i podsmaż w rozgrzanym oleju przez 1 minutę.
3. Powoli dodaj bulion drobiowy.
4. Dodaj mleko kokosowe i grzyby – gotuj około 15 minut.
5. Dopraw.
6. Można podawać z krewetkami.