Orientalne danie, bardzo ciekawe i smaczne
składniki:
- 80 dag filetów z kurczaka
- 3 cebule
- 4 łyżki curry
- łyżeczka pasty curry
- puszka mleka kokosowego
- 400 ml bulionu drobiowego
- 100 ml śmietany kremówki
- sok z połówki cytryny
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pęczek dymki
- świeża papryczka chilli
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Filety opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Dymki opłucz i wraz ze szczypiorkiem pokrój w krążki. Olej rozgrzej w rondlu, włóż cebulę, zeszklij. Dodaj mięso, curry i pastę curry, przypraw solą i pieprzem, smaż minutę.
- mięso wyjmij, na tę samą patelnię wlej mleko kokosowe wymieszane z bulionem i śmietaną, gotuj 5 minut. Włóż mięso i gotuj kolejne 5 minut.
- Mąkę ziemniaczaną rozrób z sokiem z cytryny i odrobiną zimnej wody, dodaj do potraw, wymieszaj i zagotuj.
- Dymkę włóż na 30 sekund do wrzącej wody, osącz na sicie. Papryczkę chilli przekrój wzdłuż , oczyść z nasion i pokrój w paseczki.
- Potrawkę wyłóż na wąski półmisek, udekoruj dymkami i chilli.