Tajski przepis na smażone banany z kokosem, przyprawami i karmelizowanym cukrem. Idealne na deser! 
 

składniki: 
- 3 banany
- 1 spora łyżka masła
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta cynamonu i kardamonu
- wiórki kokosowe do dekoracji
- lody do podania
przyrządzanie:
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła.
- Banany kroimy wzdłuż.
- Smażymy na średnim ogniu obracając i posypując cukrem z każdej strony.
- Dodajemy wanilię, kardamon i cynamon.
- Smażymy kilka minut, aż cukier się delikatnie przypali, a banany ładnie zarumienią.
- Na końcu posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Podajemy na ciepło z gałką lodów waniliowych.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














