Domowy przepis na sajgonki. Jeśli nigdy nie próbowaliście to czas się przełamać!

składniki:
- pieprz, sól
- olej do smażenia
- papier ryżowy
- makaron ryżowy
- 1 mała cebula
- por, biała część
- mała papryka
- warzywa korzenne: marchew, pietruszka, seler.
- dowolne mięso np. filet z indyka
- sos sojowy do smaku
przyrządzanie:
- Wszystkie warzywa myjemy dokładnie.
- Warzywa korzenne obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
- Mięso kroimy w drobną kostkę.
- Na rozgrzanej patelni smażymy mięso przez chwilę, zdejmujemy z ognia.
- Na drugiej patelni podsmażyć warzywa do miękkości, dodać makaron ryżowy (wcześniej wymoczony w wodzie, czytaj wszystko na opakowaniu).
- Połączyć mięso z warzywami i makaronem, odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Namoczyć papier ryżowy, gdy zmięknie nałożyć wystudzony farsz i zawijać jak zwykłe gołąbki.
- Tak przygotowane sajgonki smażyć na oleju do zarumienienia.
- Podawać z sosem sojowym.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














