Domowy przepis na sajgonki. Jeśli nigdy nie próbowaliście to czas się przełamać!
składniki:
- pieprz, sól
- olej do smażenia
- papier ryżowy
- makaron ryżowy
- 1 mała cebula
- por, biała część
- mała papryka
- warzywa korzenne: marchew, pietruszka, seler.
- dowolne mięso np. filet z indyka
- sos sojowy do smaku
przyrządzanie:
- Wszystkie warzywa myjemy dokładnie.
- Warzywa korzenne obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
- Mięso kroimy w drobną kostkę.
- Na rozgrzanej patelni smażymy mięso przez chwilę, zdejmujemy z ognia.
- Na drugiej patelni podsmażyć warzywa do miękkości, dodać makaron ryżowy (wcześniej wymoczony w wodzie, czytaj wszystko na opakowaniu).
- Połączyć mięso z warzywami i makaronem, odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Namoczyć papier ryżowy, gdy zmięknie nałożyć wystudzony farsz i zawijać jak zwykłe gołąbki.
- Tak przygotowane sajgonki smażyć na oleju do zarumienienia.
- Podawać z sosem sojowym.