Czy chciałabyś przygotować dla rodziny lub innej bliskiej osoby przepyszne ciasto z owocami sezonowymi. Mogą to być np. maliny, truskawki, czerwone porzeczki, śliwki, agrest, wiśnie, czy czereśnie. Do swojego wypieku możesz wykorzystać ciasto ucierane, kruche lub drożdżowe. My proponujemy wyjątkowy przepis na tarte z malinami.
Gdy pogoda dopisuje grill z rodziną i znajomymi jest znakomitym pomysłem na spędzenie wiosennego lub letniego dnia. Soczyste steki i pyszne szaszłyki – to tylko niektóre potrawy, którymi możemy się rozkoszować w trakcie grillowej uczty. Jej zwieńczeniem i przysłowiową wisienką na torcie będzie pyszne ciasto z owocami sezonowymi.
Wspólne biesiadowanie zbliża ludzi i jest świetnym sposobem na miłe spędzenie czasu. Nikt się nie spieszy, można wreszcie porozmawiać ze znajomymi i pobawić się z dziećmi. Jedzenie pieczone na ogniu, na świeżym powietrzu smakuje zaś podwójnie dobrze. Pamiętajmy jednak, że prawdziwym hitem kulinarnym w ciepłe dni jest nie mięso, dostępne także zimą, ale owoce sezonowe. Słodkie maliny, lekko cierpkie czerwone porzeczki, wytrawne wiśnie i soczyste czereśnie to tylko niektórzy bohaterowie słonecznych dni. Warto o nich nie zapominać, gdyż są z nami tylko przez krótki czas.
Hity z ogródka
W życiu człowieka wszystko jest podporządkowane porom roku i cyklom natury. Także uprawa warzyw i owoców. Produkty sezonowe to takie, które dojrzewają tylko w określonym przez przyrodę czasie. Zaletą sezonowych owoców jest duża zawartość witamin, minerałów i antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na zdrowie, urodę i samopoczucie. Wadą jest ich kruchość i trudność w przechowywaniu. Na szczęście owoce łatwo poddają się obróbce i możemy je utrwalić robiąc konfitury, dżemy lub po prostu piekąc ciasto. Jeśli więc chcesz pozytywnie zaskoczyć swoich znajomych, skorzystaj z okazji i przygotuj na imprezę z grillem nie tylko dobrze zamarynowane mięso. Zobaczysz, lekkie ciasto z owocami będzie smakowało wszystkim uczestnikom grilla lub pikniku.
Kruche, czy ucierane? Oto jest pytanie…
Maliny, porzeczki, czereśnie, śliwki, rabarbar, agrest – to owoce sezonowe, które mamy do dyspozycji latem. Każdy z nich może stać się głównym składnikiem ciasta, ucieranego, kruchego lub drożdżowego. Są one bardzo proste w wykonaniu i lekkostrawne, dzięki czemu świetnie nadaje się na piknik lub innego rodzaju imprezę w plenerze.
– Żeby upiec naprawdę dobre ciasto z owocami, musimy zadbać, aby wszystkie składniki były jak najlepszej jakości. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na tłuszcz, który wykorzystamy do jego przygotowania. Do wypieków polecana jest zwłaszcza oryginalna margaryna Palma z Murzynkiem, która nie zawiera konserwantów – mówi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności, specjalista z Zakładów Tłuszczowych Bielmar.
Szukając inspiracji na własne ciasto warto zajrzeć na portal www.wypiekiudane.pl, gdzie znajdziemy sprawdzone przepisy na sezonowe ciasta w różnych owocowych wariacjach.
Z portalu wypiekiudane.pl wybraliśmy przepis:
Tarta z malinami
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 kostki margaryny Palma z Murzynkiem,
- 1 jajko,
- 2 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli.
Masa:
- 1 opakowanie śmietankowego budyniu,
- 1 szklanka bitej śmietany,
- 1 opakowanie serka homogenizowanego (naturalny lub waniliowy),
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 2-3 szklanki malin, w zależności od wielkości owoców,
- 1 opakowanie płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę (posiekaną nożem na drobne kawałeczki), jajko, cukier puder oraz sól i połowę opakowania migdałowych płatków. Całość zagniatamy. Wyrobione na gładką masę ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej w folii do żywności, by nie wyschło) i trzymamy tam ok. godziny. Następnie wypełniamy schłodzonym ciastem formę do tarty. Ciasto w foremce nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, na 25 minut. W tym czasie gotujemy budyń. Gdy ostygnie, dodajemy do niego bitą śmietanę, serek oraz cukier puder. Całość delikatnie mieszamy. Później pozostaje rozsmarowanie kremu na przestygniętym już lekko cieście i posypanie resztą migdałowych płatków. A na samym wierzchu układamy – soczyste maliny.