Przepis na zdrowy i tani obiad z chrupiącymi skwarkami. Dodaj jajko sadzone i ciesz się smakiem obiadku w pełni wartościowego, ale za grosze!
składniki:
- 1 kg brukselki
- 4 łyżki masła
- kawałek słoniny lub boczku lub kilka plasterków szynki
przyrządzanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180°C
- Brukselki umyć i każdą przekroić na pół
- Roztop masło
- Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj nieco oliwy, wrzuć brukselkę, polej masłem, posyp przyprawami
- W trakcie można nieco podlać wodą, ale nie jest to konieczne
- Piec przez 30 minut, a w tym czasie pokrój wybraną okraszę w kostkę i nieco ją podsmaż
- Gdy brukselki się upieką polej je skwarkami
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














