Naszym zdaniem jest to zdecydowanie najlepsze połączenie ciasta francuskiego z pomidorami, fetą oraz szpinakiem.
składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g szpinaku
- kilka plastrów suszonych pomidorów
- 1/2 sera feta
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- śmietanka 30%
- 2 jajka
- oliwa
- sól, pieprz, oregano
przyrządzanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C
Podsmaż posiekany czosnek na oliwie, dodaj szpinak, sok z cytryny, przypraw solą, pieprzem i duś do czasu, aż szpinak się skurczy.
Roztrzep w szklance śmietanę i jajko
Do miski włóż pokruszoną fetę, pokrojone suszone pomidory, dodaj przyprawy i wymieszaj.
Wyłóż formę do tarty ciastem francuskim, zrób kilka małych dziurek np wykałaczką.
Na cisto wyłóż nadzienie i polej sosem jajeczny.
Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














