Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Tarta gruszkowa

To efektowne i pyszne ciasto zachwyci wszystkich.

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 1h + 1h chłodzenia ciasta

składniki:
na ciasto:
250 g mąki
120 g masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru
żółtko
szczypta soli

nadzienie:
5 gruszek
500 g śmietanki kremówki
80 g cukru pudru
porcja cukru waniliowego
3 żółtka
łyżka masła
2 łyżki płatków migdałowych
sok z cytryny

przyrządzanie:

Z podanych składników przygotować ciasto, siekając tłuszcz z cukrem pudrem i solą, a następnie dodając jajko i mąkę. Szybko zagnieść miękkie ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować i wylepić nim formę wysmarowaną tłuszczem formę do tarty o średnicy 28 centymetrów. Obcinać, wystające sponad formy, końce ciasta. Spód nakłuć widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.

Gruszki obrać, nie kroić, w całości dwie trzy minuty gotować we wrzątku. Po osączeniu skropić sokiem z cytryny. Śmietankę zagotować z cukrem waniliowym, a żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Żółtka wymieszać ze śmietanką, dodać płatki migdałowe. Wylać na podpieczone ciasto. Do kremu wstawić posmarowane roztopionym masłem gruszki, ogonkami do góry. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

uwagi:
Aby ciasto wyglądało efektownie, trzeba wybierać dorodne, nieuszkodzone gruszki.