Dla wszystkich miłośników słodyczy, mamy dobrą wiadomość. Ta tarta to prawdziwe niebo w gębie. A połączenie słodkiego karmelu i kwaskowych truskawek zdecydowanie was zaskoczy.
składniki:
-
mąka 250 gram
-
masło 125 gram
-
jajko 1 sztuka
-
cukier 3 łyżki
-
sól 1 szczypta
- truskawki
- masa kajmakowa1 puszka
-
masło 200 gram
-
cukier brązowy1 szklanka
-
płatki migdałowe1 łyżka
przyrządzanie:
Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym łączymy w misce. Dodajemy jajko, masło oraz szczyptę soli szybko zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy i układamy w formie.
Następnie formę z ciastem wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
Po tym czasie ciasto zapiekamy obciążone kulkami do pieczenia lub fasolą około 20 minut.
Masło miksujemy z gotową masą kajmakową/krówkową. Masą karmelową polewamy ciasto z pokrojonymi truskawkami.
Cukier trzcinowy karmelizujemy na suchej patelni, brązowy karmel łączymy z płatkami migdałowymi i wylewamy na woskowany papier do pieczenia.
Rozprowadzamy łyżka lub nożem (nie dotykać palcami, grozi poparzeniem) czekamy aż zastygnie
Zastygnięty, twardy karmel odrywamy od papieru, łamiemy na drobne kawałki, którymi posypujemy brzegi ciasta.
Na podpieczone ciasto wykładamy farsz truskawkowy. Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika na około 20 minut. Upieczone ciasto studzimy, polewamy masą karmelową i posypujemy kawałkami karmelu.
Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem