Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Tarta orzechowa

Szybka, wykwintna i bardzo orzechowa. Do tarty postanowiliśmy wykorzystać orzechy pekan i masę karmelową. Powstała dzięki temu tarta, która podbije wasze podniebienia. 

pecan-1736875_960_720

składniki:

  • 100g Cukru pudru
  • 120g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 250g mąki tortowej
  • 180g Cukru brązowego
  • 80ml śmietanki kremówki
  • 80g masła
  • 300g posiekanych orzechów pekan
  • 20g miodu
  • 50ml wody
  • szczypta soli

przyrządzanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja i mąkę. Połączyć szybkimi ruchami, aż do połączenia się składników. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki, rozciągnąć na formie do tarty, ponakłuwać widelcem. Piec przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym
do temp. 180°C. W garnku rozpuścić na małym ogniu cukier brązowy, sól, wodę – do momentu uzyskania przez masę koloru bursztynowego.
Dodać śmietankę kremówkę i miód – całość zagotować. Posiekane orzechy wyłożyć na podpieczone ciasto, zalać karmelową polewą. Całość włożyć
do piekarnika, zapiekać około 15 minut.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy