Szybka, wykwintna i bardzo orzechowa. Do tarty postanowiliśmy wykorzystać orzechy pekan i masę karmelową. Powstała dzięki temu tarta, która podbije wasze podniebienia.
składniki:
- 100g Cukru pudru
- 120g miękkiego masła
- 2 jajka
- 250g mąki tortowej
- 180g Cukru brązowego
- 80ml śmietanki kremówki
- 80g masła
- 300g posiekanych orzechów pekan
- 20g miodu
- 50ml wody
- szczypta soli
przyrządzanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja i mąkę. Połączyć szybkimi ruchami, aż do połączenia się składników. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na pół godziny do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki, rozciągnąć na formie do tarty, ponakłuwać widelcem. Piec przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym
do temp. 180°C. W garnku rozpuścić na małym ogniu cukier brązowy, sól, wodę – do momentu uzyskania przez masę koloru bursztynowego.
Dodać śmietankę kremówkę i miód – całość zagotować. Posiekane orzechy wyłożyć na podpieczone ciasto, zalać karmelową polewą. Całość włożyć
do piekarnika, zapiekać około 15 minut.