Tarta, która was zaskoczy. Idealna na okazje specjalne.
składniki:
- 185 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 125 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka zimnej wody
- 2 szklanki (240 g) podpieczonych orzechów pekan
- 6 żółtek
- 100 g ciemnego brązowego cukru
- 90 g masła, roztopionego
- 1/4 szklanki (60 ml) śmietany kremówki 30% lub 36%
przyrządzanie:
Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, żółtko, zimną wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć je na dno formy na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką pszenną. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Następnie papier i obciążenie usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
Wszystkie składniki poza orzechami zmiksować na gładką masę. Orzechy wysypać na spód tarty, na nie wylać słodką, zmiksowaną masę.
Piec w temperaturze 180ºC przez 30 minut. Wystudzić. Podawać z kleksem bitej śmietany lub polaną syropem klonowym.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem