Pyszna tarta z sezonowymi śliwkami, idealna na jesień. Co wy na to?
składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 kg śliwki węgierki
- 2 łyżki cukru o grubych kryształkach
przyrządzanie:
1. Mąkę przesiać, masło posiekać w drobną kostkę, dodać cukier, na środek wbić jajko i szybko zagnieść ciasto.
2. Umyć śliwki i wyciągnąć pestki.
3.Ciasto włożyć do lodówki na min. 1h.
4. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 C.
5. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wyłożyć formę, nakłuć widelcem i położyć na wierzch śliwki.
6. Piec ok 30 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















