Tarty są potrawami kojarzącymi nam się najczęściej ze słodkością. Mało kto wie, że te ciasta można przyrządzić również na słono. Przygotowaliśmy dla Was przepis tarty ze szpinakiem i fetą, w sam raz dla osób nie jedzących mięsa.
składniki:
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 150g masła
- łyżeczka soli
- 1 jajko
- opcjonalnie 2 łyżki zimnego mleka
Farsz:
- opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
- 200 g sera feta
- 2 jajka
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany
- 3 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
przyrządzanie:
- Z mąki na stolnicy formujemy kopczyk, robimy w środku zagłębienie i umieszczamy w nim drobno pokrojone zimne masło i jajko.
- Zagniatamy ciasto dodając zimne mleko.
- Formujemy kulę i wkładamy ją owiniętą w folię na pół godziny do lodówki.
- Schłodzone ciasto dzielimy na pół, jedną połowę wykorzystujemy, drugą odkładamy do lodówki lub mrozimy (do wykorzystania na inną tartę).
- Pozostałe ciasto rozwałkuj na cienki placek o większej średnicy niż forma do pieczenia.
- Przekładamy do foremki i odcinamy wystające rogi.
- Obciążamy ciasto po środku grochem lub fasolą i pieczemy w 180 °C przez 10 minut.
- Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z fetą, jajkami, śmietaną, wyciśniętym czosnkiem i przyprawami.
- Farsz nakładamy na przestudzony spód.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 °C.