Przedstawiamy kolejny przepis na szybki, ale niesamowicie zaskakujący deser. Domowa tarta z masą z białej czekolady i owocami leśnymi - idealna na majówkę.
składniki:
SPÓD
150 g margaryny
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka śmietany 18%
1 jajko
260 g mąki pszennej
MASA
150 g białej czekolady
50 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
+ OWOCE LEŚNE
przyrządzanie:
-
Margarynę posiekać, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić ok pół godziny w lodówce. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, nakłuć widelcem spód, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i upiec. Ok 20 min. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
-
Śmietankę 30 % i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać serek mascarpone i dokładnie rozmieszać, tak by nie było grudek. Gotową masę wylać na upieczony spód ciasta. Na wierzch ułożyć owoce i schłodzić w lodówce.