Sam widok tego ciasta wywołuje u nas wielką ochotę na coś słodkiego. Oto tarta z białą czekoladą i owocami.
składniki:
100 g masła
140 g mąki
30 g cukru pudru
1 łyżka zimnej wody
żółtko
3/4 szklanki śmietanki 30%
150g białej czekolady
2 jajka
owoce
przyrządzanie:
Do mąki dodajemy cukier puder i masło. Całość siekamy.
Dodajemy żółtko, wodę. Formujemy kulę i wkładamy na 1h do lodówki.
Wyciągamy, układamy w formie i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
Białą czekoladę roztapiamy w podgrzanej śmietance. Odstawiamy do wystygniecia.
Jajka roztrzepujemy i łączymy z białą czekoladą i śmietanką.
Masę wylewamy na tartę. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Przed podaniem dekorujemy owocami.