Połączenie brokuł, sera pleśniowego i ciasta francuskiego to nasza propozycja na poniedziałkowe leniwe po południe. Co wy na to?
składniki:
- 1 brokuł
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 0.5 łyżeczki suszonego tymianku
- 250 g śmietanki kremówki 30%
- 3 jaja
- 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem
- 140 g sera z niebieską pleśnią
- sól, pieprz
przyrządzanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra-dół). Okrągłą, cermicznę formę do tarty oprószyć mąką.
Jaja rozbełtać w miseczce.
Formę do tarty wyłożyć ciastem (brzegi i spód). Ponakłuwać gęsto widelcem. Posmarować cienko pędzelkiem moczonym w rozbełtanych jajach.
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego pieca na około 15 minut.
Brokuły podzielić na różyczki. Włożyć do rondelka z wrzącą i osoloną wodą (wody powinno być tak do połowy wysokości włożonych brokułów). Gotować pod przykryciem około 4 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Zostawić na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Cebulkę wraz ze szczypiorem drobno posiekać. Dodać do rozbełtanych jaj. Wlać śmietankę, wsypać tymianek. Przyprawić solą i pieprzem.Wymieszać.
Na podpieczonym spodzie rozłożyć odcedzone różyczki brokułów. Posypać pokruszonym Stiltonem lub innym serem pleśniowym. Zalać mieszanką jaj i śmietany.
Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut.