Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Tarta z brokułem i serem pleśniowym

Połączenie brokuł, sera pleśniowego i ciasta francuskiego to nasza propozycja na poniedziałkowe leniwe po południe. Co wy na to?

składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 0.5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 3 jaja
  • 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem
  • 140 g sera z niebieską pleśnią
  • sól, pieprz

przyrządzanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (grzałka góra-dół). Okrągłą, cermicznę formę do tarty oprószyć mąką.

Jaja rozbełtać w miseczce.
Formę do tarty wyłożyć ciastem (brzegi i spód). Ponakłuwać gęsto widelcem. Posmarować cienko pędzelkiem moczonym w rozbełtanych jajach.

Formę z ciastem wstawić do nagrzanego pieca na około 15 minut.

Brokuły podzielić na różyczki. Włożyć do rondelka z wrzącą i osoloną wodą (wody powinno być tak do połowy wysokości włożonych brokułów). Gotować pod przykryciem około 4 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Zostawić na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Cebulkę wraz ze szczypiorem drobno posiekać. Dodać do rozbełtanych jaj. Wlać śmietankę, wsypać tymianek. Przyprawić solą i pieprzem.Wymieszać.

Na podpieczonym spodzie rozłożyć odcedzone różyczki brokułów. Posypać pokruszonym Stiltonem lub innym serem pleśniowym. Zalać mieszanką jaj i śmietany.

Wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy