Tarta z jarmużem, na kruchym spodzie. Jeśli nie przepadasz za jarmużem, śmiało wymień go na inną zieleninę: szpinak, brokuła czy brukselkę.
składniki:
- 250 g mąki pszennej
- kilka plasterków żółtego sera
- 400 g jarmużu świeżego
- 1 opakowanie sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka (do farszu)
- 2 żółtka (do spodu)
- łyżka śmietany 18%
- 100 g masła
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
- Mąkę i masło, połącz razem na stolnicy i pokrój nożem na drobniejsze kawałki.
- Dodaj dwa żółtka, śmietanę.
- Całość ugniataj i gotowe ciasto włóż do lodówki na około 40 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę, nakłuj widelcem.
- Na cieście ułóż papier do pieczenia i obciąż dwiema garściami fasoli, aby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut
- Farsz zrobisz tak: masło rozgrzej na patelni i dodaj czosnek. Podsmaż go lekko, dodaj jarmuż i smaż, aż woda odparuje.
- Następnie dodaj ser feta oraz jajka. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
- Masę dobrze wymieszaj, ułóż na podpieczone ciasto.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, na 10 minut przed końcem ułóż na wierzchu kilka plasterków żółtego sera.