Delikatna tarta z kurczakiem i soczystym dodatkiem - ananasem. Idealna na obiad z lampką białego, wytrawnego wina. Zapowiada się cudowny wieczór!
składniki:
Ciasto
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 10 dag masła
- duże jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- duża czerwona papryka
- ananas z puszki
- duża pierś z kurczaka
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany 18%
- szklanka tartego żółtego sera
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Z podanych składników zagnieć ciasto, ew. dodaj 2 łyżki zimnej wody.
- Ciastem wyłóż formę.
- Na 1/2 oleju podsmaż paprykę i cebulę pokrojoną w dużą kostkę.
- Na reszcie oleju podsmaż mięso pokrojone w kostkę, dodaj posiekany czosnek i szczyptę pieprzu.
- Ciasto przykryj pergaminem, wsyp groch i piecz 20 minut (200 st.).
- Usuń papier i groch, ciasto piecz kolejne 10 minut.
- Jajka wymieszaj ze śmietaną, serem.
- Dopraw solą, pieprzem.
- Do masy dodaj podsmażone mięso i pokrojonego w kostkę ananasa.
- Całość ułóż na podpieczonym spodzie i piecz ok. 35 minut (190 st.), aż masa się zetnie i ładnie zrumieni.