Najprostszy przepis na tartę z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców.
składniki:
- 2 szklanki mąki
- Kostka masła
- 1 żółtko
- szczypta sol
- serka mascarpone 250 g
- 400 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- ulubione owoce
przyrządzanie:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, posiekane masło i żółtko.
- Całość zagniatamy na ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkujemy i układamy na blasze do tart.
- Przekłuwamy widelcem na środku i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.
- Żółtko łączymy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone.
- Śmietanę ubijamy z drugą łyżką cukru pudru i mieszamy z wcześniej przygotowaną serową masą.
- Tak przygotowany krem układamy na upieczonym spodzie i nakładamy ulubione owoce.
TYDZIEŃ BORÓWKOWY TRWA!
>> KONKURS <<
>10 powodów, dlaczego warto jeść borówki amerykańskie!<
>Muffinki z borówkami amerykańskimi<
>Kruche ciasteczka z borówkami amerykańskimi<