Chcecie przepis na szybki deser? To ciasto zrobicie w kilkadziesiąt minut. Jest niezwykle słodki, ale warto go spróbować. Zapewniamy.
składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- Opakowanie serka mascarpone
- Śmietana słodka 30% - 200ml
- Dwie łyżeczki cukru pudru
- Opakowanie borówek amerykańskich
przyrządzanie:
1. Mąkę, masło i cukier siekamy i szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy w woreczek foliowy i wsadzamy do lodówki na ok. 30-45 minut.
2. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na cienki placek.
3. Blachę do tarty posypujemy bułką tartą (nie trzeba jej natłuszczać). Kładziemy ciasto. Zaginamy rogi.
4. Ciasto nakłuwamy widelcem.
5. Na środek ciasta kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy go grochem lub fasolą. Ciasto pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
6. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu ostygnąć.
7. Przygotowujemy masę do ciasta: ubijamy na sztywno słodką śmietankę 30%. Dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy.
8. Na wierzch wykładamy masę z serka mascarpone i śmietanki.
9. Całość dekorujemy borówkami amerykańskimi.