Zatrzymajmy smak lata chociaż jeszcze przez chwilę! Jak to zrobić? Pysznym deserem, który przywoła nam wspomnienia z wakacji. Prosta i pyszna tarta z białą czekoladą i truskawkami. Skusicie się?
składniki:
- ciasto:
- 150 g mąki
- 30 g cukru
- 125 g pokrojonego w kostkę masła
- 1 łyżka wody
- krem:
- 250 g serka mascarpone
- 1 tabliczka białej czekolady
- ok. 1/2 kg świeżych truskawek
przyrządzanie:
1. Do szerokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier. Zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
2. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i wykładamy nim formę na tartę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem.
3. Pieczemy ok. 25 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor.
4. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy, aż do wystygnięcia.
5. Następnie dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy, tak by masa nabrała jednolitej konsystencji.
6. Schładzamy w lodówce lub zamrażalniku na ok. 1 godzinę. Krem nakładamy na kruchy spód ciasta, a na kremie rozkładamy truskawki.