Macie już dość tradycyjnego schabowego i ziemniaków na obiad? Postawcie na coś lżejszego! Oto tarta z łososiem i ze szpinakiem. O wiele mniej kaloryczna, a syci i dostarcza ważnych składników.
składniki:
- 1/2 porcji ciasta kruchego
- 400 g szpinaku
- zielony groszek
- 400 g wędzonego łososia
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego Parmezanu
- sól morska i pieprz
- 50 g masła
- 50 g mąki (5 łyżek)
- 500 ml mleka
- 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
- 1 jajko
przyrządzanie:
- Ciastem kruchym wyłożyć foremkę i upiec w piekarniku.
- Świeży szpinak opłukać pod bieżącą wodą, oderwać łodyżki pozostawiając same liście. Szpinak włożyć na dużą patelnię i podgrzewać na większym ogniu mieszając, aż zwiędnie, zdjąć z patelni i ostudzić.
- Łososia wędzonego pokroić.
- Przygotować sos beszamelowy: na małym ogniu w głębokiej patelni lub w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając smażyć przez około 1 – 2 minuty. Odstawić z ognia i stopniowo wlewać mleko, dokładnie mieszając. Postawić z powrotem na ogniu i ciągle mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Gotować jeszcze przez kolejne 2 – 3 minuty, aż sos będzie gładki. Dodać śmietankę kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Po ostudzeniu wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni (standardowy program, grzanie góra i dół). Na upieczony i ostudzony spód wyłożyć mięso łososia na przemian ze szpinakiem oraz sosem. Posypać tartym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez 30 minut.