Pyszna i prosta tarta na słodko, gdzie kwaskowa żurawina łączy się ze słodką białą czekoladą. Pycha!
składniki:
- 200 g mąki
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
- szczypta soli
- 300 g białej czekolady
- 225 ml śmietany 30%
- świeża żurawina
przyrządzanie:
Masło, mąkę, sól, cukier mieszamy i rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtka, wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą, chłodzimy w lodówce przez minimum pół godziny.
Ciasto wałkujemy. Przekładamy ciasto do formy, nakłuwamy widelcem i chłodzimy 15 minut w lodówce.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 20minut.
Przygotowujemy krem. Śmietankę zagotowujemy i do gorącej wrzucamy pokrojoną w kostkę czekoladę. Czekamy chwilę, aż czekolada się rozpuści i całość miksujemy robotem kuchennym, na puszystą masę.
Na wystudzony spód z kruchego ciasta wykładamy sporo żurawiny, polewamy delikatnie masą czekoladową. Na wierzch kolejne owoce. Wstawiamy do lodówki.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe