Pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. Jest to również dobra propozycja dla wegetarian. Oto tarta z warzywami!
składniki:
na ciasto
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 jajko
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka drobnego cukru
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 35 szparagów
- 2 cebule
- kawałek pora
- 2 łyżki masła
- 3 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- 150 g startego zółtego sera
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
1. Ze składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 1 h.
2. Szparagi ugotować w wodzie z solą i cukrem.
3. Podsmażyć posiekaną cebulkę i pora.
5. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Wylepić nim formę na tartę, ponakłuwać ciasto widelcem, wyłożyć na wierzch kawałek papieru do pieczenia i obciążyć ciasto suchą fasolą lub grochem. Wstawić do piekarnika na 15 minut.
6. Wymieszać jajka ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zetrzeć ser.
7. Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażoną cebulką i pora i ułożyć szparagi. Całość zalać masą jajeczno-śmietanową i posypać serem.
8. Piec ok. 30 minut. w 190 stopniach.