Świeże liście szpinaku zapieczone w śmietankowo - serowym sosie, a wszystko na delikatnym kruchym spodzie
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 1 godzina
liczba porcji: 5
składniki:
Ciasto:
300 g mąki
125 g zimnego masła
1 żółtko
łyżka zimnej wody
sól, pieprz
tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
500 g świeżego szpinaku
150 ml śmietany
2 jaja
150 g tartego żółtego sera
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i przyprawy. Uforomwać w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.
Szpinak dokładnie umyć, usunąć ogonki i blanszować dużą ilością osolonego wrzątku. Ze śmietany, jaj, startego sera, przeciśnietęgo przez praskę czosnku, soku z cytryny oraz przyparw przygotować sos.
Ciasto trozwałkować i wyłożyć nim formę do tart o średnicy ok. 25 cm. Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać przez 10 minut piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpoeiczonym spodzie układać równomiernie liście szpinaku, a następnie zalać je przygotowaną masą. Piec ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.