Tradycyjne danie główne rodem z kuchni francuskiej. Wymagające nieco więcej wysiłku, ale za to efektowne i niedrogie.
czas: Przygotowanie: 45 minut; Chłodzenie ciasta: 30 minut; Pieczenie: 80 minut
liczba porcji: 5
składniki:
1 i 1/4 kg ziemniaków,
3 jajka,
350 g mąki,
200 g masła,
2 czerwone cebule,
ząbek czosnku,
1/4 l śmietany,
pęczek natki pietruszki,
curry, sól, pieprz,
tłuszcz do formy
przyrządzanie:
Z mąki, 150 gram oziębionego masła, jajka, 2 – 3 łyżek wody i pół łyżeczki soli zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić je w jak najcieńsze plastreki. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić do garnka na rozgrzany wcześniej tłuszcz. Smażyć przez 5-7 minut.
Tortownicę wysmarować tłuszczem. 2/3 ciasta rozwałkować na dość gruby placek, którym wylepić dno i boki tortownicy. Do środka włożyć podsmażone ziemniaki z cebulą i czosnkiem. Przygotować masę ze śmietany i dwóch jajek, którą doprawić solą, pieprzem i curry. Dodać do niej posiekaną natkę. Masę wlać do tortownicy.
Resztę ciasta rozwałkować, przenieść za pomocą wałka na formę, przykrywając wierzch tarty. Brzegi – zwilżone wodą lub białkiem – dokładnie zlepić. Wierzch ponakłuwać widelcem. Piec około 70 min w temperaturze 225 stopni.
uwagi:
Doskonale komponuje się z sałatą w sosie vinegret oraz kieliszkiem czerwonego wina.