Pożywna zapiekanka, posmakuje każdemu
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół kg mięsa mielonego
- 2 łyżki sklarowanego masła
- puszka obranych pomidorów
- sól, pieprz
- łyżka ziół prowansalskich
- łyżka papryki w proszku
- 3 jaja
- 150 g jogurtu
- 150 g tłustej śmietany
przyrządzanie:
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plastry. Połowę ułożyć warstwami w natłuszczonej formie. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Mięso smażyć na maśle, aż utraci różowy kolor.
- Dodać cebulę i czosnek, krótko smażyć. Dodać rozgniecione pomidory, zagotować. Farsz doprawić solą, pieprzem, ziołami i papryką, rozłożyć na ziemniakach, przykryć resztą ziemniaków.
- Jaja wymieszać z jogurtem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem, polać ziemniaki. Tartę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C, piec ok 40 minut. Przykryć, piec jeszcze 20 minut.