Drobna, elegancka choć nieco pracochłonna przekąska.
czas: 90 minut
liczba porcji: 8
składniki:
ciasto
500 g mąki
20 dag margaryny
żółtko
sól, pieprz
olej do smarowania foremek
nadzienie
1 duża cebula
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
2 łyżeczki pasty pomidorowej
20 dag tartego żółtego sera
sól, pieprz
bazylia
oregano
przyrządzanie:
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową, włożyć na minimum pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie:
drobno pokroić cebulę i zeszklić. Chwilę smażyć z odsączonym tuńczykiem. Dodać przyprawy, zioła, pastę pomidorową, sól i pieprz i smażyć dalej na niewielkim ogniu przez dwie – trzy minuty. Po ostygnięciu wymieszać z utartym serem. Ciasto cienko rozwałkować. Dużą szklanką wykrawać koła, którymi wylepiać nasmarowane wcześniej tłuszczem małe formy do tartaletek. Nakłuć w kilku miejscach i przez 5-7 minut piec w temperaturze 180 stopni. Nałożyć nadzienie i piec kolejnych 10 minut.
uwagi:
Podawać ciepłe lub na zimno.
Równie atrakcyjne jest nadzienie z duszonych leśnych grzybów z cebulką, posypanych żółtem serem.