
Przebojem weszły na polskie stoły, a przy okazjach takich jak bale sylwestrowe i karnawałowe są wręcz niezastąpione. Wypróbujcie je koniecznie
Ciasto robi się w zasadzie tak samo, a tarte od tartaletki odróżnia niemal tylko wielkość. Tartaletkę jednak podajemy zazwyczaj na zimno, jako przystawkę lub przekąskę, tartę zaś serwujemy jako danie główne – obowiązkowo na ciepło, choć pozostawiona na następny dzień i zjedzona na chłodno jako duże drugie śniadanie też zachwyca.
Tarty i tartaletki przywędrowały do nas z kuchni francuskiej, ale opanowały już całą Europę środkową, coraz skuteczniej konkurując z wszechobecną pizzą. Spróbujcie jej i Wy i dajcie nam znak o Waszych doświadczeniach w komentarzach.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













